Sångarfärd till Norrbotten, juni 2016

När juni månad stod i sin linda (3:e till och med 6:e juni) reste kören till Norrbotten. Konserter i Piteå, Luleå och Älvsbyn stod på schemat och utan någon anmärkningsvärd försening avrestes Lund en kvart efter utsatt avgångstid 15:45. Redan i incheckningen på Sturup uppstod dock ett hinder; våra väskor gick inte att checka in. Den heroiske resemarschalken Oscar löste det dock genom att låta alla sångare checka in sitt bagage på honom. Väskorna levererades och Oscar slog Muammar Gaddafis förmodade rekord i flest antal kollin incheckade på en person resandes till Luleå Airport. Från Luleå åkte vi buss till Piteå och Pite Havsbad där vi tillbringade natten.

Lördagen den 4:e juni gjorde vi så turnéns första konsert; i Studio Acusticum i Piteå, tillsammans med vår medhavda sopransolist, Elin Skorup, samt domkyrkoorganisten i Luleå Markus Wargh, som med stor skicklighet trakterade den 9000 pipor stora orgeln. Mäktigt, på alla sätt och vis. Efter avslutad konsert inmundigades pitepalt enligt konstens alla regler på Piteå Stadshotell innan det ånyå blev tid att vila stupar och huvud på Pite Havsbad.

På söndagen gick resan vidare till Luleå där vi, återigen tillsammans med Skorup och Wargh konserterade, denna gång i Luleå domkyrka. Den av körens vicedirigent arrangerade versionen av "O store Gud" för orgel och manskör framfördes med extraordinär inlevelse och kraft och är något som den bevistande publiken, lika lite som sångarna i kören, kommer glömma. Det var, för att använda ett modernt ord: episkt.

Efter domkyrkokonsert gick turnén vidare till Hotell Storforsen, magnifikt beläget vid mynningen av den imponerande Storforsen. Vattenmassorna och midnattssolen imponerade stort och det blev måndag innan sångarna gick till sängs.

Turnéns sista dag innebar stopp i Älvsbyn och framträdande på Älvsbyns nationaldagsfirande, vartefter hemfärd inleddes. Sent på kvällen den 6:e juni befann vi oss återigen utanför Lundadômen varvid turnén kunde betraktas som genomförd.