2016 Carl Johan "Loa" Falkman

Loa Falkman har etablerat sig som en av Sveriges mest välkända och älskade artister. Sedan debuten på Kungliga Operan 1973 i rollen som Ferdinand i Lars-Johan Werles Tintomara har han framträtt på en rad operascener i Sverige och utlandet i snart sagt alla de stora rollerna i sitt fack.

Till Loas breda popularitet har även hans stora framgångar som skådespelare bidragit. Nämnas bör hans insats i långfilmen Pensionat Oskar för vilken han belönades med en Guldbagge för bästa manliga huvudroll.

Med sin gedigna erfarenhet och unika förmåga till scenisk och musikalisk gestaltning har Loa Falkman på senare år blivit en mycket uppskattad lärare. Han har bland annat hållit master classes i Mariefred och i samband med festspelen i Piteå.

2003 utnämndes Loa Falkman till Hovsångare.