2024 Katarina Karnéus

Lunds studentsångare är mycket glada över att få tilldela 2024 års solistpris på 150 000kr, ett av Sveriges största musikpris, till hovsångerskan och mezzosopranen Katarina Karnéus.

Priset, som instiftades 2006, delas ut vid Lunds studentsångares solistpriskonsert den 26e oktober 2024 i Universitetsaulan i Lund där Katarina Karnéus medverkar.

En mycket välförtjänt pristagare som har en karriär inom såväl opera som romanssång och kammarmusik och som fört svensk sångtradition ut till de mest prestigefulla scenerna världen över” säger Lunds studentsångförenings dirigent Christian Schultze.

Katarina Karnéus har som enda svensk vunnit den prestigefulla Cardiff Singer of the World–tävlingen (1995) och har sedan dess uppträtt på världens främsta operascener och konserthus. 1999 debuterade hon på Metropolitan som Varvara i Katja Kabanova följt av Olga i Eugen Onegin, Siebel i Faust och Rosina i Barberaren i Sevilla. Karnéus gjorde sin svenska operadebut på GöteborgsOperan, som Octavian i Rosenkavaljeren, för vilken hon fick Tidskriften Operas pris. 

Hon har varit solist med orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Clevelandorkestern och BBC:s Scottish Symphony Orchestra, och som romanssångerska har hon framträtt på bl.a. Wigmore Hall i London, Lincoln Center och Concertgebouw samt vid flera kungliga tillställningar på bl.a. Buckingham Palace och 10 Downing Street, vid flera av HM Drottning Silvias Childhood–konserter och Nobelprisutdelningen 2010. År 2018 utnämndes hon av H.K.M Karl XVI Gustav till hovsångare.

Lunds studentsångares solistpris instiftades år 2006 av Tetra Laval inför körens 175-årsjubileum.

Vid frågor kring årets solistpris vänligen kontakta:

Christian Schultze, Dirigent

christian@schultzes.se, 0734- 33 33 00

Tomas Hagström, Ordförande

ordforande@studentsangarna.nu, 0706- 55 10 27