Håkan Hardenberger får Lunds Studentsångförenings solistpris

Juryns motivering: ”I år tilldelas solistpriset en instrumentalist som regelbundet framträder tillsammans med de främsta orkestrarna i världen. Han har profilerat sig som uttolkare av standardrepertoaren och av nyskrivna verk och har på senare år också inlett en framgångsrik karriär som dirigent. Årets solistpris går till trumpetaren Håkan Hardenberger.”

Hardenberger är att betrakta som en av världens absolut bästa trumpetare och har i en recension i The Times till och med beskrivits om ”The best trumpet player in the galaxy”. Han har hörts tillsammans med världens ledande orkestrar, däribland The New York Philharmonic, Wienerfilharmonikerna, Berlinerfilharmonikerna och Sveriges Radios symfoniorkester, och därigenom också samarbetat med världens ledande dirigenter. Hardenberger har också ett stort antal framträdanden som solist i samband med BBCs Promskonserter bakom sig: 2016 var det 30 år sedan han uppträdde på Proms första gången.

Hardenberger har även utmärkt sig som dirigent och liksom i sin solistkarriär kommit att samarbeta med världens absolut bästa orkestrar och musiker. 2016 startade han också kammarmusikfestivalen Malmö Chamber Music Festival som i år, 2017, äger rum 19-23 september.

Lunds Studentsångförenings solistpris delas ut i samband med Lunds Studentsångares höstkonsert den 28:e oktober i universitetsaulan i Lund.

Lunds Studentsångförenings solistpris instiftades av Tetra Laval i samband med Studentsångarnas 175-årsjubileum. Det utdelas årligen sedan 2006 till en framstående svensk sångare eller musiker. Prissumman är på 150 000 kronor, skänkta av Tetra Laval, och därmed en av Sveriges största musikaliska utmärkelser. Priset delas ut vid en ceremoni i samband med Studentsångarnas höstkonsert. Pristagaren utses av en jury, bestående av Studentsångarnas ordförande och anförare samt en medlem, utsedd av Studentsångarnas styrelse, med anknytning till det svenska musiklivet.

Tidigare har priset tilldelats sopranen Katarina Dalayman (2006), barytonen Peter Mattei (2007), trombonisten Christian Lindberg (2008), sångerskan Helen Sjöholm (2009), artisten Ola Salo (2010), hovsångerskan Anna Larsson (2011), klarinettisten Martin Fröst (2012), operasångaren Michael Weinius (2013), pianisten Per Tengstrand (2014), sopranen Nina Stemme (2015) och hovsångaren Loa Falkman (2016).

Läs mer om priset och tidigare pristagare här.

Foto: Marco Borggreve