2014 Per Tengstrand

Juryns motivering:

"som genom sina fullödiga tolkningar och sitt visionära entreprenörskap vidgat pianomusikens spelrum i Sverige och världen tilldelas Per Tengstrand årets solistpris."

Per Tengstrand är en av Sveriges mest meriterade och inflytelserika pianister. Tengstrand har rönt stora framgångar, både i Sverige och internationellt och samarbetar ofta med orkestrar från världens alla hörn. Sedan födseln i Växsjö 1968 har Tengstrand studerat i Genève, Malmö och Paris under storheter som Dominique Weber, Romuald Sztern, Dominique Merlet och Hans Pålsson.

Listan över de priser som Per Tengstrand har förärats kan göras lång, men bland dessa utmärker sig särskilt den kungliga medaljen Litteris et Artibus som Tengstrand förlänades 2005 som den yngste mottagaren någonsin.

Tengstrand är konstnärlig ledare för pianofestivalerna i Helsingborg och Giresta, kammarmusikfestivalen i Växsjö och The New Nordic Music Festival vid Scandinavia House i New York, samt suttit i juryn för ett flertal pianotävlingar. Per Tengstrands hemsida.