2013 Michael Weinius

Juryns motivering:

"Michael Weinius är en mycket mångsidig artist. Han framträder i lika hög grad som solist i den symfoniska repertoaren, som på operascenen. Där ger han sina roller en både musikalisk och karaktärsmässig stark gestaltning som bottnar i hans hängivna instuderingsarbete. På senare år har hans anslutit sig till raden avkända svenska Wagnertolkare och för på så sätt vår sångartradition vidare ut i världen."

Tenoren Michael Weinius, förstepristagare vid 2008 års internationella Wagner-tävling i Seattle, har på kort tid etablerat sig som en av Europas mest eftersökta och uppskattade tenorer. Han fick sin första musikaliska skolning vid Adolf Fredriks Musikklasser och studerade sedan vid Operahögskolan i Stockholm, varifrån han examinerades 1995. Michael gjorde sin professionella debut som baryton, i rollen som Guglielmo i Così fan tutte och blev snabbt en regelbunden gäst vid de svenska operahusen i roller som Renato/Greve Holberg i Maskeradbalen, Posa i Don Carlos och Marcello i Bohème m.fl.

2004 bytte Michael röstfack till tenor, och debuterade i rollen som Laca (Jenufa) på NorrlandsOperan. Under sitt första år som tenor engagerades han för att sjunga bl.a. Don José (Carmen) i konsert med Kungliga Filharmoniska Orkestern under Marc Soustrot, Loge (Rhenguldet) konsertant med Göteborgs Symfoniorkester och Kent Nagano, och Sergej (Katerina Ismajlova) på Värmlandsoperan. Dessa inledande framgångar som tenor banade väg för en rad rolldebuter såsom Riccardo/Gustav III (Maskeradbalen), Dick Johnson (Flickan från Vilda Västern) och Herodes (Salome) på Malmö Opera, Turiddu (På Sicilien) och Siegmund (Valkyrian) på Kungliga Operan, Cavaradossi (Tosca) i Uppsala samt Don José (Carmen) på Teater Hedeland i Danmark.

Vid sidan av operakarriären är Michael Weinius även flitigt engagerad som konsertsångare i Sverige och utomlands och har samarbetat med dirigenter som Jukka-Pekka Saraste, Leif Segerstam, Marc Soustrot, Pier Giorgio Morandi, Gregor Bühl, Friedemann Layer, Manfed Honeck, Gustavo Dudamel och Kent Nagano. Michael Weinius hemsida.