2006 Katarina Dalayman

Juryns motivering:

"för en dramatisk sångkonst där skarpt profilerade rolltolkningar förenas med vokal briljans"


Katarina Dalayman är idag en av våra mest lysande sopranstjärnor på den internationella operahimlen. Hon fick sitt genombrott på Kungliga Operan som Amelia i Verdis Simon Boccanegra och snart strömmade inbjudningarna till olika operahus i Europa in. År 1999 debuterade Katarina Dalayman på Metropolitan i New York som Brangäne i Tristan und Isolde och där är hon en regelbundet återkommande gäst. På Kungliga Operan har vi fått höra Katarina Dalayman som Salome och som Brünhilde i uppsättningen av Wagners operatetralogi Niebelungens ring.
Katarina Dalayman är även regelbundet verksam som konsertsångerska runt om i världen tillsammans med dirigenter som James Levine, Daniel Barenboim och Riccardo Chailly. År 2000 utnämndes Katarina Dalayman till hovsångerska.