2007 Peter Mattei

Juryns motivering:

"för dynamiskt musikdramatiskt artisteri med personlig uttryckskraft och genomträngande gestaltningsförmåga"

Peter Mattei fick sin utbildning vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm och har etablerat sig som en av sin generations mest eftersökta sångare. Sedan debuten som Nardo i La Finita Giardinera på Drottningholms Slottsteater 1990 har han framträtt världen över och arbetat med ett flertal av de mest namnkunniga dirigenterna. Vid sin debut på Metropolitan i New York 2002 sjöng Peter Mattei Greven i Le Nozze di Figaro och våren 2005 debuterade han på La Scala i Milano som Wolfram i Tannhäuser.

Peter Mattei är även en eftersökt konsertsångare. Hans konsertrepertoar omfattar bland annat Ein Deutsches Requiem, Sibelius Kullervo och <em>Matteuspassionen. 2004 utnämndes Peter Mattei till hovsångare.