2008 Christian Lindberg

Juryns motivering:

"för ett okonventionellt konstnärskap med världsomspännande räckvidd, där han finslipat och förnyat trombonspelets möjligheter"


Vad Christian Lindberg har åstadkommit för trombonen kan endast jämföras med Paganinis insatser för violinen eller Liszts betydelse för pianot. Med över 300 uruppföranden av verk för trombon (inklusive fler än 30 komponerade av Christian Lindberg själv), över 70 soloinspelningar och en internationell solisttävling uppkallad efter sig i Valencia är Christian Lindberg idag inget mindre än en levande legend.

Lindberg började spela trombon som 17-åring, inspirerad av jazztrombonisten Jack Teagarden. 18 år fyllda antogs han vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och fick, efter att ha spelat i bara två år, fast tjänst som trombonist vid Kungliga Operan.
Idag har Christian Lindberg byggt upp en unik och imponerande karriär som historiens första trombonsolist, såväl som två parallella, likaledes framgångsrika, karriärer som dirigent och kompositör.