2009 Helen Sjöholm

Juryns motivering:

"som tack vare den personliga värmen och konstnärliga insikten i sitt brett uppskattade artisteri vunnit allas hjärtan"

Helen Sjöholm är född i Sundsvall och uppvuxen med kör- och solosång från tidig ålder. I hemstaden fanns Helen med i olika musikal-uppsättningar, bland annat Trollkarlen från Oz och West Side Story. Men det var med huvudrollen i Kristina från Duvemåla som hon 1995 fick sitt stora genombrott på Malmö Musikteater. Sedan dess har hon fortsatt att hyllas på våra musikalscener, bland annat som Florence i Chess, för vilken hon 2003 förärades en Guldmask, och nu senast som Eliza i My Fair Lady på Oscarsteatern i Stockholm, även den prisbelönt. Utöver musikalerna har Helen Sjöholm även hunnit medverka i filmer av Rickard Hobert och Kay Pollack, där hon hyllats för sina gestaltningar.

Tillsammans med Benny Anderssons Orkester, i vilken hon är "refrängsångerska", är Helen Sjöholm även bekant från skivor och konsertsammanhang. Du är min man klev direkt in som etta på Svensktoppen, där den alltjämt ligger kvar fem år senare, och innehar rekordet med 38 veckor på förstaplats.

Sammantaget har Helen Sjöholms breda och framgånsrika karriär gjort henne till ett tydligt uttryck av epitetet "folkkär" och hon är idag en av våra största svenska artister alla kategorier.