2010 Ola Salo

Juryns motivering:

"för ett oberäkneligt artisteri som skapar nya konstnärliga uttryck genom att spränga gränserna mellan nytt och gammalt"

För de flesta är Ola Salo känd som sångare och låtskrivare i rockgruppen The Ark. The Ark bildades 1991 och har sedan genombrottet 2000 spelat in sex album. Det senaste, In Full Regalia. År 2007 ställde gruppen upp i svenska Melodifestivalen och vann hela tävlingen med låten The Worrying Kind. Ola Salo har även komponerat symfoniska verk. Bland annat skrev han Linnæus Rex som beställningsverk till Linnéjubiléet 2007. Verket uruppfördes vid invigningen av jubiléet i Växjö.

Säsongen 2008-2009 gjorde Ola Salo succé i rollen som Jesus i Jesus Christ Superstar, med musik av Andrew Lloyd Webber. Till uppsättningen bidrog Ola Salo även med den nya svenska översättningen av Tim Rices text. Vid Malmöoperan har Ola Salo tidigare medverkat i uppsättningarna Kristina från Duvemåla och som inhoppare i Spelman på taket.