2011 Anna Larsson

Juryns motivering:

"för att med övertygelse, stark scennärvaro och ett stort musikaliskt djup gestaltat altrepertoaren på världens stora konsert- och operascener"

Anna Larsson har bla positionerat sig som världsledande i rollen som Erda med framträdanden på operahus i Berlin, München, Wien, Salzburg, Stockholm och Aix en Provence. Anna Larsson har förutom Erda sjungit roller som Waltraute, Orphée, Fricka och Delila på bl.a. Kungliga Operan, Berliner Staatsoper, Bayerische Staatsoper i München, Wiener Staatsoper, Valencia, Florence, festspelen i Salzburg, festspelen i Aix-en-Provence, Det Kongelige Teater i Köpenhamn och Finska Nationaloperan. Med dirigenter som Barenboim, Mehta, Rattle, von Dohnányi, Segerstam och Nagano.

Som konsertsångerska jobbar Anna regelbundet med världens mest renommerade dirigenter. Hon gör i stort sett hela konsertrepertoaren för alt och orkester, från Händel's Messias över Elgars Sea Pictures till G Mahlers samtliga sångcykler och Verdi Requiem med bl.a. Abbado, Salonen, Haitink, Gilbert, Barenboim, Rattle, Mehta, Dudamel, Pappano, Osawa, Masur, Maazel, Blomstedt och Harnoncourt. Anna Larssons hemsida.