2012 Martin Fröst

Juryns motivering:

"för sitt sätt att tänja gränser med världsomspännande artisteri och virtuos värme"

Den i Uppsala födde Martin Fröst är inte bara den "sannolikt bäste nu levande klarinettisten" (brittiska The Times). Han är också en av de mest spännande musikerna i världen just nu. Hans repertoar spänner från den klassiska till nutida klarinettmusik. Hans ambition att hitta nya uttryckssätt för den klassiska musiken har fört honom till unika samarbeten med tonsättare, dirigenter, koreografer och ljusdesigners. Under 2012 har Martin spelat tillsammans med orkestrar på internationell toppnivå över hela världen, däribland Minnesotaorkestern, Los Angeles Filharmoniker, Cincinnati Symfoniorkester, NHK Symfoniorkester i Tokyo, Concertgebouw i Amsterdam och Orchestre de Paris.

I en DN-intervju har Martin beskrivit hur han står med ena foten i fiaskot och den andra i konstnärlig triumf: "Det handlar om mina nya projekt som jag laborerar med. Saker som är osäkra och inte hör till den traditionellt klassiska musiken. Det är en balansgång som handlar om att bryta mark." (DN 8.6. 2007).

Förutom hans oslagbara virtuositet och musikalitet är det troligtvis denna balansgång som gett Martin stor framgång. Han hyllas såväl av traditionalister som av dem som söker förnyelse. Medan Martin till största delen spelar verk ur den klassiska repertoaren - han har gjort hyllade inspelningar av Mozarts och Webers klarinettkonserter - ser han till att varje år uruppföra nyskriven musik. Under åren har bland andra Krysztof Penderecki, Kalevi Aho, Rolf Martinsson, Bent Sørense, Victoria Borisova-Ollas, Karin Rehnqvist och Sven-David Sandström skrivit musik direkt för Martin.

Lunds Studentsångförenings solistpris är bara en i raden av utmärkelser som tilldelas Martin Fröst. Tidigare har han bland tagit emot Dagens Nyheters kulturpris och Kungliga Musikaliska Akademiens interpretpris. År 2012 förärades han med den kungliga medaljen Litteris et artibus.

Solistpriset delades ut till Martin Fröst vid en konsert tillsammans med Lunds Studentsångförening den 27 oktober 2012 i Lunds universitetsaula.

Martin Frösts hemsida